VAKKEN
Domeinoverschrijdende initiatie muziek-woord
Onze 6-en 7 jarigen komen in contact met de eerste stappen van het domein muziek en woord. Ze gaan spelenderwijs kennismaken met muziek en woord. Opwarmingsoefeningen, bouwstenen (hoog-laag, lang-kort, snel-traag,…) komen aan bod. De instrumentenwereld wordt voorgesteld. Nieuwsgierig wat jouw kind allemaal doet? Er worden toonmomenten voorzien. Spelenderwijs ontwikkelen ze hun motoriek en hun zintuigen en stomen we ze klaar voor de 2de graad in onze academie.
Notenlab
Het vak Notenlab geeft een algemene basis . Het gaat om het onderzoeken van de wereld van de muziek. In de lessen leer je o.a. de muzieknoten vlot lezen, met melodie en ritme omgaan, kennismaking met componisten en instrumenten. Het blijft niet theoretisch jaarlijks treden we ook op tijdens het kerstconcert vormen we een groot kinderkoor. Er is 1 contactmoment in de week (2 uren). Deze leerstof heb je nodig in de instrumentles. Jongeren (kinderen) en volwassenen hebben aparte lesmomenten.
​Jongeren (kinderen) kunnen lesvolgen in Wuustwezel, Gooreind of Loenhout.
​De volwassenen volgen les in Wuustwezel.
Muzieklab klassiek
Gedurende 3 jaren leer je de muziekwereld te begrijpen. De basis van het notenlezen blijven we onderhouden, maar we maken jouw wereld ruimer door het bekijken/ bestuderen/beluisteren van instrumenten, muzikale bouwstenen (Wat is ritme, melodie, tempo, harmonie?), muzikale werken (fuga, sonate, concerto, symfonie), stijlen en periodes (met de link naar de bouwkunst en de schilderkunst). Dit vak geeft je de tools om jouw muziekstukken in de instrumentles beter te begrijpen. Het geeft je ook een basis tot de kunstgeschiedenis en cultuur. Jaarlijks gaan we op uitstap: concertbezoek, cultuurhuizen,... Om de drie jaar bezoeken we in Brussel het Muziekinstrumentenmuseum en nemen we een kijkje achter de schermen van het Operahuis De Munt (ontstaan van België 1830).
Tijdens de examenperiode van de dagschool (december, april, juni) vallen lessen weg ter compensatie van de uitstap. Zo kunnen de leerlingen zich ook maximaal concentreren op de dagschool.
Compositie
In het vak compositie ga je zelf muziek neerpennen. Je krijgt tools aangereikt hoe je dit het best kan doen. Hoe deden de grote componisten het? Zijn er bepaalde regels die je moet volgen om tot een mooi muziekstuk te komen. Stijlen, bezetting (muziekinstrumenten), muzikale bouwstenen (ritme, melodie), toonaarden, akkoorden,… komen aan bod. Wil je weten of je dit nog met pen doet, of er ook mogelijkheden zijn op de laptop? Afspelen van muziekstukken. Of misschien kunnen we zelfs jouw compositie laten uitvoeren door muzikanten!
Arrangeren
Tijdens het arrangeren vertrek je vanuit een bestaat muziekstuk. Je verandert bepaalde bouwstenen: bezetting (instrumenten), melodie, ritme,… en je bent al gauw aan het arrangeren. Maak je van een barokstuk een swingend stuk met slagwerk erbij? Schrijf je vanuit één melodie een werk voor volledig symfonisch orkest? Zijn er bepaalde regels die je moet volgen om tot een mooi muziekstuk te komen. Stijlen, bezetting (muziekinstrumenten), muzikale bouwstenen (ritme, melodie), toonaarden, akkoorden,… komen aan bod. Wil je weten of je dit nog met pen doet, of er ook mogelijkheden zijn op de laptop? Afspelen van muziekstukken. Of misschien kunnen we zelfs jouw arrangement laten uitvoeren door muzikanten!
Muziektheorie
Je bestudeert nader hoe een muziekstuk is opgebouwd en probeert dit zelf ook te doen aan de hand van akkoordenleer. Zijn er bepaalde regels die je moet volgen om tot een mooi muziekstuk te komen. Stijlen, bezetting (muziekinstrumenten), muzikale bouwstenen (ritme, melodie), toonaarden, akkoorden,… komen aan bod. Wil je weten of je dit nog met pen doet, of er ook mogelijkheden zijn op de laptop? Afspelen van muziekstukken. Of misschien kunnen we zelfs jouw werken laten uitvoeren door muzikanten!
Groepsmusiceren Alternatieve Leercontext
De academie heeft een samenwerkingscontract met drie plaatselijke jeugdharmonieën: Resisto (Wuustwezel) , De Heidegalm (Loenhout) en Concordia (Gooreind). Je repeteert wekelijks met de harmonie en speelt de concerten mee. Op deze manier doe je ervaring op in een andere omgeving dan de academie. Jaarlijks wordt er een examenconcert georganiseerd waar alle harmonieën aan deelnemen en waarop je wordt geëvalueerd. Enkel voor instrumenten die in een harmonieorkest spelen.
Begeleidingspraktijk
In het vak Begeleidingspraktijk leer je begeleiden en improviseren met behulp van akkoorden en toonladders. Dit is een andere manier om muziek te maken waarbij verschillende stijlen zoals pop, klassiek, jazz, volksmuziek, enz. aan bod komen. Ook het maken van eigen nummers of variaties op een bestaand thema of song, zichtlezen en transponeren behoren tot de mogelijke lesinhoud. Daarnaast leer je elkaar begeleiden op piano (quatre-mains) of begeleid je andere instrumenten via akkoorden, reducties of uitgewerkte partituren. In elke les werken we steeds op maat en interesse van de leerling. We vertrekken vanuit je sterke punten en al wat je al kent en bouwen daarop verder om zo ook onbekend terrein te verkennen.
Groepsmusiceren vocaal: koor
Iedereen die groepsmusiceren moet volgen mag toetreden tot het koor. Van popmuziek, tot musical naar klassieke muziek een waaier aan repertoire wordt hier samen gezongen. Samen op zoek gaan naar adem en meerstemmigheid zorgt voor een enorm groepsband.
Groepsmusiceren (pop-rock: combo)
Kom binnen in de wereld van popsongs, rockballads, jazzstandards, bluesy licks en funky tracks. Je speelt mee in heuse popbandjes waar drums, keys, elektrische gitaren, basgitaren en blazers de basis zullen geven aan de zangers en zangeressen. Je leert improviseren en sounds herkennen en analyseren op je eigen gehoor. Voel je het schrijversvirus kriebelen? Dan kunnen je songs tot leven komen in je individuele instrumentlessen pop-rock (elektrische gitaar, saxofoon, slagwerk, zang) én in de bandjes waarmee je verscheidene keren het podium zal opwandelen.
​
​